Er doen veel verhalen de ronde over de geschiedenis van de Catalaanse vlag. Elke Catalaan zal u deze eeuwenoude legende over de Catalaanse vlag graag vertellen…
We zijn in 848 en Sunifred de 1e sterft tijdens een gevecht tegen Salomon, een edelman en aanhanger van de Frankische koning Karel de Kale.
Deze laatste bemachtigt dan het graafschap van Sunifred. In 870 slaat het noodlot echter toe. Guifred, één van de zonen van Sunifred 1e, daagt Salomon uit tot een duel. Salomon komt hierbij om het leven.
De legende wil dat Guifred dan zijn hand door zijn eigen bloed haalt en met zijn vier vingers (niet met de duim!) een vertikaal spoor trekt over zijn gouden wapenschild. Daarmee is de Catalaanse vlag geboren.
De Catalanen noemen de vlag dan ook “de vlag van Bloed en Goud” en niet “Rood en Geel”.
En dan … is er de geschiedenis die zegt dat vlaggen pas twee eeuwen later kwamen maar dat zijn de Catalanen een beetje vergeten :)
Catalonië strekt zich ruwweg uit van Tarragona in Spanje (ten zuiden van Barcelona) tot Salses in Frankrijk (ten Noorden van Perpignan).
In beide delen leven de Catalanen, een oud volk met een rijke historie, eigen taal en gebruiken. Rond 1700 werd door de toenmalige Franse Koning de Catalaanse taal in het France deel verboden. Nu is dit niet meer het geval en de taal wordt door de oudere generaties nog volop gesproken. De plaatselijke politiek gebruikt de Catalaanse vlag, en er is zelfs een Catalaanse school, waar de kinderen in het Catalaans lesgegeven krijgen.
Frans is op deze school de tweede taal (een verplicht vak natuurlijk). De Catalanen hier zijn trots op hun taal en cultuur. Ondanks de onderdrukking zijn veel Catalaanse gebruiken behouden gebleven.
Catalonië staat bekend om de vele badplaatsen aan de costa’s en bruisende steden als Barcelona en Gerona.
Maar ook de kleine vissersdorpjes sieren deze regio, waar de Spaanse cultuur duidelijk terug te vinden is.
Verken de omgeving per auto en ontdek het prachtige gebied met uitgestrekte velden en rivierdelta’s of maak een tocht door de Pyreneeën.
Geniet van de typisch Catalaanse gerechten onder het genot van een drankje.
Dip je vers afgebakken broodje in een allioli-saus, neem een hapje van tortilla de patatas en sluit af met het nagerecht crema catalana.
Bekijk een traditionele Catalaanse dans, de ‘ Sardanas’, welke elke zondag in Barcelona en andere steden wordt uitgevoerd.
Breng daarnaast een bezoek aan Barcelona, een bijzondere stad die bekend staan om de architectuur.
Het is een stad met sprekende gebouwen, heerlijke geuren vanuit restaurants en bars, een levendige boulevard met typische bloemen, krantenkiosken en straatartiesten en het kenmerkt zich door het moderne leven dat samengesmolten is met de authenticiteit van de stad.
De architect Gaudi heeft een bijzonder goede bijdrage geleverd aan de stad, met meesterwerken, zoals Park Guell, La Casa Mila en La Sagrada Familia.
Deze bouwwerken kenmerken de stad en kunnen dan ook niet missen bij een bezoek aan Barcelona.